Isnin, 16 Januari 2017

SOFBOL 2017- Kisah 3

 As salam buat semua....and salam sejahtera kpd yg berkenaan..

nampaknya masing2 negeri tak sama bahagian pembangunan sukan dan permainan pada tahun ini..

Biarpun kekangan kewangan terus menjadi faktor utama...kerana minat  dan sesuatu yang kita impikan...jurulatih akan meneruskan perjuangan mereka...

Aku dihubungi melalui email oleh seseorang dari Alor Star Kedah..bertanyakan bagaimana hendak menubuhkan pasukan sofbol....aku tak pasti dia ni pendidik atau ex player tapi aku andaikan dia ni pendidik sebab bebrapa alasan ....alatan dah ada ...biarpun aku tak pasti banyak mana alat tersebut..
-bola dimple atau kulit
-bat
-glove berapa biji
-helmet runner
-catcher set
-base
- mana2 alatan tambahan..
so langkah pertama kalau tak tahuh nak mula dimana....train dulu budak2 tu..kalau sek menengah..dia punya kekuatan boleh kata dah ada...perbaiki teknik balingan...menyambut...memukul yg paling utama.

kemudian sambil training tu..carilah atau hubungi pegawai sukan atau penyelia sukan Pejabat Pelajaran Daerah Alor Star....ada tak sek yang buat team sofbol sebab setiap game akan ada pengerusi teknik permainan...yg akan mengurus kejohanan..pemilihan..pegawai dan pemain.

lagisatu.mesti dah ada takwim permaian yg diedarkan setiap sekolah...tengoklah tarikh dan tuan rumah permainan tersebut..hubungi PT berkenaan...tanya ada game atau tidak..selection atau tidak sebab game MSSM bulan Ogos...sebulan sebelum UPSR

so dari situ baru tahu ada ke tak game sofbol atau dah ada sekolah yg dipilih...

kekadang faktor jarak memain peranan nak masuk team sofbol..lainlah kalau unit sukan dah kenal kita...depa akan suruh juga buat team

Kita kena faham kalau kejohanan tidak diadakan sebab baget game memang besar..tambah pulok yg melibatkan lelaki dan perempuan...kita tak nampak ...tapi besar baget..
-makan minum pemain,pegawai
- tempat menginap...biarpun asrama...api,air
- tambang bas....satu bas berapa sekarang...kena pula 3 hari..
kalau 5 daerah...30 pemain setiap kategori....2 kategori dah 60 org...bas brapa buah...2 buah setiap daerah...3 hari..
umpire lagi...kena pula amik yg persatuan
persiapan tuan rumah lagi..backstop...berapa diamond?....cat putih lagi...sewa kanopi lagi....

banyak wehhh....

Tapi...kalau U ex player...bukan cikgu...U kena cari sekolah yg sanggup bawa team sebab hanya warga pendidik je bole bawa team..
yg persatuan..budak besar je and bukan takwim Kementerian Pelajaran Malaysia

Set Kedah..terutamanya daerah Alor Star bole tolong ....namanya Nur Shiffa.

Cg Hailmi sibuk ngan PdP abad 21...Jerlun daerah mana ye?

So...cubalah cari pihak yg sepatutnya

alat dah ada..bagus
minat dah ada..bagus
bole ajar...bagus
carilah org yg bole membantu....

bukan semua pandai sofbol....aku pun bole dari pengalaman je....minat

ok...TQ sebab baca

Khamis, 12 Januari 2017

SOFBOL 2017 - Kisah 2

Aduhai....dah dapat info tentang kejohanan sukan permainan tahun ini...

Baget memang makin susut..so hanya 4  sukan yang dipertandingkan untuk peringkat MSST

Sudah pastinya sukan sofbol TIADA dalam senarai...

Tak tahulah macamana team tahun ni...insyaAllah aku akan ke Johor cuma kualiti pemain tak tahulah...peringkat awal ni..memang budak nak main...tapi bila dekat MSSM...mulalah tarik menarik antara guru dan ibabapa....so aku dah cakap awal2 lagi..tanya elok2 mak bapak kamu...bagi atau tidak...

Inilah peluang nak wakil negeri tapi perjalanan masih lagi jauh...

Tak tahulah team negeri lain macamana...Selangor biasa ada main peringkat negeri sebab dia banyak sekolah yg ada team..

Tambah pulok Johor tuan rumah...mesti mantap punya...last aku lawan kat Bagan Serai ngan Johor...

Alhamdulillah..team aku menang...marah coach Johor kat budak2 dia....tektikal aku memang menjadi...

tahun 2017...entahlah....sekadar melengkapkan jadual kut.....

Baik target JOHAN PLATE....ada juga title JOHAN...dan bukan semua orang paham apa CUP dan PLATE...

Betul tak..?

he..he....nntilah

bagi can dulu game lain....Merentas Desa pembuka tirai 26 Jan ni...dan diikuti game yg lain..tapi
bukan semua game ada kejohanan....entahla belatuk...

Rabu, 11 Januari 2017

SOFBOL 2017 KISAH 1

Salam buat peminat sofbol dan pembaca yg budiman...

Tahun 2017 sudah tiba..dan pastinya takwim permainan menjadi perhatian bagi yg minat sukan..

aku pun duk kelih dah...tunggu maklumat je pasal baget....biarpun sudah dijangka..akan banyak kekangan kewangan bagi semua permainan.

Tapi kena buat juga team sbb MSSM ada..

Trg ..kalu ikut takwim...April peringkat negeri....MSSM mcm biasa,..bulan 8..sebulan sebelum UPSR...

Inilah menjadi igauan aku nih....takut parent tak bagi anak main...dah la UPSR thn lpas teruk

Permainan sofbol  ni...susah kalu nak pilih...sbb kita tak tahu yg datang tu sesuai posisi mana..

Kena main juga bagi yg bawah 12 tahun...baru nampak player dan bakat..

set 18 takdop masalah sangat sbb team yg bawah 16 dah ada...

Tapi aku rasa nak g Johor tahun ni.....camna ore lain?

Isnin, 28 November 2016

KEJOHANAN SOFBOL BAWAH 16 THN 2016-PENUTUP





Salam buat semua....

Kejohanan sofbol bawah 12 tahun telah berlabuh tirainya...


Team Ganu kecundang blake....girls dipusingan XY..
Boys...suku akhir...

Champions...
Girls
1.Selangor
2.Johor A
3.Johor C
4.Pahang

Boys...
1.Pahang B
2.Pahang A
3.Kuala Lumpur
4.Neg 9

Nampak gaya...Pahang masih lagi mempunya pitcher  yanghebat...dengar kabarnya..
dgn tingginya...bola berdessssssup......so next year bole tengoklah kat MSSM 2017..
Itupun kalau Sofbol ada lagi dalam Takwim KPM...

Team merah kuning..... masih lagi unggul...

Camna Aizat.......

Johor sampai 3 team..main tempat dia kan.....tapi bawah 16 bukan semua masuk...MSSM still the best.....

pitcher Ganu ni..aku bawa masa 12 tahun lagi....tapi injured masa second round....

 Coah bawa pitcher gi hospital....kena jaga kesihatan anak buah....


Post mortem kekalahan...kekuatan dan kelemahan..


Itu saja buat kali ini...depa pun dah balik rumah belaka tu....

Jumpa lagi tahun depan....sekiranya baget masih lagi mengizinkan.....

aku pun tak pasti lagi bole buat team atau tidak....pencarian baru bermula.....

See you....

Sabtu, 26 November 2016

PENCARIAN BERMULA







Salam semua..

sekadar perkongsian..

Nak mula buat team sofbol ni..kena pikir panjang...

masa

kos

kekangan pihak sekolah,ibubapa

komitmen...

So aku cubalah juga buat election nak pilih player....mula2 ramai juga...pastu bila bagitau perjalanan selepas ini...untuk taun 2017...

Ramai player tahun 5  2016 tarik diri sebab 2017 depa tahun 6....
dengan result UP{SR yg merudum....tarikh game pulok semester 2...dekat UPSR...balik MSSM,
2 minggu pastu exam

biarpun bukan semua bole wakiol pun...kena terangkan awal2..
aku ada tanya team Selangor..camna dia bawa budak kelas A utk main..ada dia bagi tau aku..buat cara depa handle.....